Miten lämpöpumppu toimii?

Näiltä sivuilta löydät lisää tietoa lämpöpumpun toiminnasta - perusteista teknisiin toimintoihin.

Aurinko lämmittää jatkuvasti maapalloa, varastoituen aurinkoenergiana ympäristöömme – maaperään, kallioihin, vesistöihin sekä ilmaan. Maapallo on siis kuin akku, joka varastoi auringon energiaa. Lämpöpumpun avulla tätä maahan varastoitunutta energiaa pystytään hyödyntämään nerokkaasti ja kustannustehokkaasti.

Lämpöpumpun sisäisen tekniikan avulla lämpöä voidaan kerätä hyvinkin alhaisessa lämpötilassa ja nostaa se huomattavasti korkeampaan lämpötilaan – jopa talvipakkasella. Voidaankin hyvin sanoa, että lämpöpumppu on uusiutuva energianlähde. Käyttäessäsi lämpöpumppua talosi lämmityksessä ja lämpimän veden tuotannossa, hyödynnät luonnollisesti aina saatavilla olevaa auringon energiaa. Hyödyntämällä varastoitunutta aurinkoenergiaa, lämmityskustannuksesi voivat pienentyä huomattavasti – jopa 85 %.

Lämpöpumput nimetään käytettävän energialähteen mukaan; maalämpöpumppu hyödyntää kallioon tai pintamaahan varastoitunutta energiaa, vesistölämpöpumppu vesistöön varastoitunutta energiaa ja ilmalämpöpumppu ilmaan varastoitunutta energiaa. Energialähteen valinta riippuu useista tekijöistä kuten talon energiatarpeesta, lämmitysjärjestelmästä ja talon sijainnista.

Alta löydät yleiskuvaukset eri lämpöpumpputekniikoista. Mikäli perusteet ovat jo sinulle tuttuja, perehdy myös teknisempiin selvityksiin. 

Kurkista lämpöpumpun sisälle Tutustu muihin teknisiin ratkaisuihin

Maalämpö

Maalämpöpumppu hyödyntää aurinkoenergiaa, joka on varastoitunut kallioon tai pintamaahan. Tavallisin tapa on hyödyntää kallioon varastoitunutta energiaa poraamalla 100-200 m syvä lämpökaivo. Lämpö kerätään porausreiästä keruunesteen avulla, joka pumpataan maahan upotettua keruuputkea pitkin.

Toinen vaihtoehto on kaivaa noin metrin syvyyteen maapiiri, jota pitkin keruuneste kiertää. Keruuputken tarvittava pituus riippuu talon koosta ja muista olosuhteista.

Lämpöpumppu muuntaa kerätyn energian lämmöksi ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lämmin käyttövesi varastoituu lämpöpumpun lämminvesivaraajaan, joka on valmiina käytettäväksi kun sitä tarvitset. 

Maalämmön hyötyjä:

  • Ei tarvita suurta tonttia
  • Porausreiän lämpötila on tasainen vuoden ympäri
  • Mahdollisuus viilentää taloa
Lue lisää maalämmöstä

Vesistölämpö

Vesistölämpöpumppu kerää energiaa, joka on varastoitunut vesistöön. Energia kerätään keruuputken avulla, joka upotetaan vesistön pohjaan. Pohjassa keruuputki pysyy painojen avulla. Tarvittava keruuputken pituus riippuu talon koosta ja olosuhteista. Vesistölämpöpumpun periaate on sama kuin maalämpöpumpun, vain energialähde on eri.

Vesistölämmön hyötyjä:

  • Ei vaadita porausta
  • Ei vaikutusta ympäristöön
  • Mahdollisuus viilennykseen
Lue lisää vesistölämmöstä

Ilmalämpö ja ilmavesilämpö

Valitessasi ilmalämpöpumpun tai ilmavesilämpöpumpun, säästyt poraukselta ja kaivuutöiltä – sen sijaan hyödynnät energiaa suoraan ulkoilmasta. Hyvä ilmalämpöpumppu pystyy hyödyntämään energiaa jopa -25 C ulkolämpötilassa. Tällöin tulee kuitenkin muistaa, että toimintatehokkuus heikkenee ulkoilman kylmetessä.

Saadaksesi täyden lämmitysjärjestelmän, joka pystyy tuottamaan myös lämmintä vettä, tarvitset ilmavesilämpöpumpun. Ilmalämpöpumppu puolestaan ei pysty tuottamaan lämmintä vettä, mutta toimii oivana lisälämmityksenä toisen lämmitysjärjestelmän täydennyksenä.

Ilmalämpöpumpun hyötyjä:

  • Hyvä vaihtoehto, jos poraus ei ole mahdollista
  • Pienemmät investointikustannukset
  • Ei vaikutusta ympäristöön
  • Tavallisesti ei tarvitse ilmoitusta ympäristövirastoon
Lue lisää ilmavesilämmöstä Lue lisää ilmalämmöstä

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä

Mikäli haluat asennuttaa maalämpöpumpun, vesistölämpöpumpun tai ilmavesilämpöpumpun, tarvitset vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän (joka tarkoittaa, että lämmitys toimii vesikiertoisten patterien avulla tai lattialämmityksellä).

Mikäli talossasi ei ole veiskiertoista lämmitysjärjestelmää, se on mahdollista asentaa samalla kun lämpöpumppusi asennetaan. Tästä aiheutuu toki lisäkustannuksia, mutta investointikustannukseen sijoitetut rahat saa hyvin nopeasti takaisin alhaisempien lämmityskustannusten myötä samalla kun talosi arvo nousee.

Erittäin helppohoitoinen

Lämpöpumppu on erittäin helppohoitoinen lämmitysjärjestelmä. Kun lämpöpumppu on asennettu oikein, voit melkein unohtaa sen olemassaolon. Lämpöpumpun tulee toimia vuoden ympäri jokaisena päivänä ja lämmittää talosi mukavaksi.

Useita käyttömahdollisuuksia lämpöpumpullesi

Voit kasvattaa lämpöpumppusi käyttömahdollisuuksia lisävarusteilla. Voit esimerkiksi lämmittää uima-allasta alhaisilla kustannuksilla tai viilentää kotiasi lämpiminä kesäpäivinä. Thermia Online -lisäpalvelun avulla voit ohjata lämpöpumppuasi etänä, missä ikinä oletkin.