Perusteet kahdessa minuutissa

Lämpöpumppua ostaessasi sinun on ymmärrettävä paljon. On monia uusia ilmaisuja ja paljon asioita, joita et tiennyt ennen. Niille teistä, jotka olette todellisia aloittelijoita, tässä on johdanto - tärkeimmät perusasiat kahdessa minuutissa.

Lämpöpumppu hyödyntää varastoitunutta aurinkoenergiaa

Aurinko on kaiken elämän lähde, ja sen lämpö tarjoaa valtavia määriä ilmaista energiaa, joka varastoituu ilmaan, kallioperään, maaperään ja vesistöihimme. Lämpöpumppu on työkalusi hyödyntääksesi tätä uusiutuvaa ilmaista energiaa. Keräämällä ja ottamalla lämpöä tehokkaasti lämmityskustannuksia voidaan vähentää merkittävästi - joissakin tapauksissa jopa 80 prosenttia.

Kuten akku, planeettamme voi varastoida energiaa - vaikka maapallon tapauksessa aurinkoenergiaa varastoituu, kun aurinko lämmittää vuoria, pintamaata, ilmaa ja vettä. Juuri tätä varastoitunutta aurinkoenergiaa lämpöpumppusi käyttää – kaikkina vuodenaikoina ja kaikkina vuorokauden aikoina.

Voimme aloittaa jakamalla lämpöpumput kahteen ryhmään:

Maalämpöpumppuihin ja ilmalämpöpumppuihin

Ryhmä 1: Maalämpö ja vesistölämpö

Maalämpöön ja vesistölämpöön käytetään samoja lämpöpumppuja. Ainoa ero on se, minkä energialähteen liität lämpöpumppuun. Lämpöpumppusi muuttaa kustakin energialähteestä tulevan energian lämmöksi, joka siirtyy talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Näille lämpöpumpuille on myös yhteistä, että ne tarjoavat kattavan lämmitysjärjestelmän, joka tuottaa myös hanasta tulevan kuuman veden. Lämmin vesi varastoidaan lämpöpumpun lämminvesivaraajaan, mikä tarkoittaa, että lämmin vesi on aina valmiina, kun sitä tarvitset.

Maalämpö

Maalämpöpumppu ottaa energiansa useimmiten kallioperästä lämpökaivoon upotetun keruuputken kautta. Joissain tapauksissa maalämpö voidaan ottaa pintamaasta reilun metrin syvyyteen kaivetun  maapiirin kautta, mutta tämä ratkaisu vaatii paljon pinta-alaa.

Vesistölämpö

Vesistölämpöpumppu on sama tuote kuin maalämpöpumppu. Ero on siinä, että vesistölämpöpumppu kerää energian viereiseen vesistöön (esim. järveen tai jokeen) upotetusta keruuputkesta. 

Ryhmä 2: Ilmavesilämpöpumput ja ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumppuja on kolmea eri tyyppiä - ilmavesilämpöpumppu, ilmalämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu. Niille on yhteistä, että ne kaikki ottavat energiansa ulkoilmasta, mutta muuten nämä kolme muunnelmaa eroavat toisistaan melkoisesti.

Ilmavesilämppöpumppu ottaa energiaa ilmasta ja siirtää sen veteen, ja siitä tuleekin sen nimi - ilmasta veteen -lämpöpumppu. Ilmavesilämpöpumppua voidaan myös kutsua termillä vesi-ilmalämpöpumppu tai lyhenteillä VILP ja IVLP. 

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu ottaa energiaa ulkoilmasta. Energia muutetaan lämmöksi, joka siirtyy talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään eli pattereihin tai lattialämmitykseen.

Ilmavesilämpöpumppu tuottaa myös lämmintä vettä. Lämmin vesi varastoidaan lämpöpumpun lämminvesivaraajaan, mikä tarkoittaa, että lämmintä vettä on saatavilla aina, kun sitä tarvitset.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu ottaa energiaa ulkoilmasta. Energia muutetaan lämmöksi tai kylmäksi, joka levitetään sisätiloihin sisäyksikön puhaltimen avulla.

Ilmalämpöpumppu ei tuota kuumaa vettä, ja se onkin täydennys muuhun lämmitysjärjestelmään.

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu ottaa energiaa talteen talon koneellisesta ilmanvaihtojärjestelmästä ja palauttaa lämmön talon lämmitysjärjestelmään.

Poistoilmalämpöpumpulla voit saada suuria säästöjä, mutta se ei ole pääasiallinen lämmitysjärjestelmä tai lämpimän veden tuottaja.

Thermia ei myy poistoilmalämpöpumppuja.

Huomioitavaa

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä

Mikäli haluat asennuttaa maalämpöpumpun tai ilmavesilämpöpumpun, tarvitset vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän (eli lämmitys tapahtuu vesipattereilla tai lattialämmityksellä).

Mikäli talossasi ei ole vesikiertoista lämmitönjakojärjestelmää, se on mahdollista asentaa lämpöpumpun asennuksen yhteydessä. Tämä maksaa hieman ylimääräistä, mutta älä unohda, että olet ansainnut nämä rahat melko pian takaisin alentuneiden lämmityskustannusten ansiosta, ja talon arvo nousee vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän myötä.

Hyödyntää ilmaista uusiutuvaa energiaa

Lämpöpumpun käyttämä energia on puhdasta aurinkoenergiaa, joka varastoituu kallioon, maaperään, veteen ja ilmaan. Tämä tarkoittaa, että lämpöpumput ovat uusiutuva energialähde. Toimiakseen lämpöpumppu tarvitsee kuitenkin myös tietyn määrän sähköenergiaa, jota käytetään lämpöpumppuusi kuuluvien sähkökomponenttien ohjaamiseen. Yleisesti voidaan sanoa, että lämpöpumppu tarvitsee noin 1 osan sähköenergiaa voidakseen ottaa talteen 4 osaa varastoitua aurinkoenergiaa.

Erittäin helppohoitoinen

Lämpöpumppu on erittäin helppohoitoinen lämmitysjärjestelmä, ja se tarvitsee vain vähän hoitoa ja huoltoa. Kun lämpöpumppu on asennettu oikein, voit melkein unohtaa sen olemassaolon. Lämpöpumpun tulee toimia vuoden ympäri jokaisena päivänä ja lämmittää talosi mukavaksi.

Lisää käyttömahdollisuuksia lämpöpumpullesi

Varustamalla lämpöpumppusi lisätarvikkeilla voit kasvattaa lämpöpumppusi käyttömahdollisuuksia. Voit esimerkiksi lämmittää uima-allasta alhaisilla kustannuksilla tai viilentää kotiasi lämpiminä kesäpäivinä. Yksi arvostettu lisäpalvelu on lämpöpumpun ohjaaminen etänä Thermia Online -palvelun avulla.

Maalämpö vai ilmavesi

Maalämpö ja ilmavesilämpö ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja. Kumpi sinulle sopii?

Mikä lämpöpumppu minulle?

Maalämmön hinta

Katso, mitä maalämpöpumpun asennus maksaa ja mitkä tekijät hintaan vaikuttavat.

Maalämmön hinta ja kustannukset

Huomioitavaa ennen lämpöpumpun hankintaa

On tärkeää valita lämpöpumppu oikein. Katso muistilistaltamme, mitä tulee huomioida ennen lämpöpumpun hankintaa.

Lämpöpumpun hankinnan muistilista