Maalämpö vai ilmavesilämpö? Kumpi sopii minulle?

Maalämpö ja ilmavesilämpö ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja, ja moni pohtiikin kumpi olisi juuri itselle se oikea vaihtoehto. Hieman hämmennystä saattaa aiheuttaa moninaiset ilmavesilämpöpumpputermit, kuten vesi-ilmalämpöpumppu, VILP tai IVLP, joilla kaikilla kuitenkin tarkoitetaan samaa tuotetta.

Milloin valitsen maalämmön?

Maalämpö ottaa nimensä mukaisesti maasta lämpöä, ja edellytys maalämmön asentamiselle on joko lämpökaivon poraaminen tai keruuputkiston kaivaminen esimerkiksi peltoon.  Keruupiiri on mahdollista upottaa myös vesistön pohjaan, mikäli sellainen löytyy talon vierestä. Maalämpöpumppu siirtää maasta talteen ottamansa lämmön kiinteistön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Maalämpöpumppu on yksinkertaisimmillaan suunnilleen jääkaapin kokoinen laite, joka sijoitetaan tekniseen tilaan tai vaikkapa vanhaan pannuhuoneeseen. Mataliin tiloihin voidaan ottaa Duo-malli, jossa lämminvesivaraaja on erikseen, jolloin laitteita tulee kaksi hieman matalampaa vierekkäin.

Voit siis suunnitella maalämpöpumpun hankintaa, mikäli sinulla on mahdollisuus porata kaivo tai asentaa maapiiri, ja sinulla on paikka itse lämpöpumpulle. Muista kuitenkin, että kaivonporaus on aina luvanvaraista työtä. Thermia-jälleenmyyjä auttaa luvan hakemisessa.

Maalämpö sopii ihmiselle, joka arvostaa taloudellisuutta ja mukavuutta. Voit lukea lisää maalämmön hyödyistä täältä. Lisäksi Maalämpö sopii kaiken kokoisille kiinteistöille. Maalämpöpulla lämpiää niin pienet kesämökit kuin isommatkin kiinteistöt, kuten taloyhtiöt tai kauppakeskukset.

Milloin ilmavesilämpö on valintani?

Ilmavesilämpö ottaa lämmön ulkoilmasta ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Tästä tulee myös laitteen nimi, ilmasta veteen -lämpöpumppu. Myös vesi-ilmalämpöpumppu, VILP ja IVLP ovat käytössä olevia termejä ja lyhenteitä.

Ilmavesilämpöpumppu ei vaadi porakaivoa tai maapiirin kaivamista, vaan talon ulkoseinälle sijoitetaan ulkoyksikkö, joka kerää lämpöä ulkoilmasta. Tekniseen tilaan tai esimerkiksi vanhaan pannuhuoneeseen tulee sisäyksikkö, joka on yleensä suunnilleen jääkaapin kokoinen. Myös mataliin tiloihin löytyy erilaisia ratkaisuja. Sisä- ja ulkoyksikkö tulee kytkeä toisiinsa, joten on hyvä, jos ne sijaitsevat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Voit suunnitella ilmavesilämpöpumpun hankintaa, jos sinulla on paikka sisä- ja ulkoyksikölle. Thermian jälleenmyyjä auttaa sinua asennuspaikan valitsemisessa. Ilmavesilämpöpumppu on asennuskustannuksiltaan edullisempi kuin maalämpöpumppu, mutta käyttökustannuksiltaan usein jonkin verran kalliimpi.

Pohditko, mikä lämmitysjärjestelmä sopii sinulle? Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi ja tilaa ilmainen kartoituskäynti!

Mitä maalämmön tai ilmavesilämmön asennus maksaa?

Maalämpö- tai ilmavesilämpöpumpun hankintahinta omakotitaloon vaihtelee yleensä noin 10 000 ja 25 000 euron välillä. Hintaan vaikuttaa muun muassa kiinteistön koko ja energiatehokkuus, sillä pienitehoiset lämpöpumput ovat yleensä halvempia kuin suuritehoiset ja ne vaativat myös lyhyemmän kaivon. Kuitenkin jokainen kohde on erilainen ja yleistyksiä on hankala tehdä. Voit lukea lisää maalämmön kustannuksista täältä.

Ilmavesilämpöpumpun asennus ei vaadi lupia eikä se tarvitse maapiiriä, joten karkeasti voidaan sanoa, että se tulee kaivonporauksen verran halvemmaksi kuin maalämpöpumppu. Toisaalta maalämmön asennustyön osuus on ilmavesilämpöä isompi, joten maalämmöstä saa enemmän kotitalousvähennystä. Ilmavesilämpöpumppu häviää useimmiten maalämpöpumpulle tehokkuudessa ja täten käyttökustannuksissa.

Mitkä ovat säästöt maalämmön ja ilmavesilämmön lämmityskustannuksissa?

Maalämpö ottaa energian maapiiristä, jossa lämpötila pysyy ympäri vuoden suunnilleen 0 asteen tienoilla. Maalämmön sähkönkulutus on ilmavesilämpöä pienempi. Oikein mitoitettu maalämpöjärjestelmä tuottaa tasaisesti lämpöä koko talven. Voit laskea kätevällä laskurillamme kuinka paljon voit säästää maalämmöllä.

Ilmavesilämpöpumppu puolestaan ottaa energian ulkoilmasta, joka talvella oli useimmiten 0 ja -20 pakkasasteen välillä. Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa myös esimerkiksi ilmankosteus, joten pelkkä ulkolämpötila ei kerro paljonko lämpöpumppu tuottaa kulloinkin energiaa. Lisäksi on tärkeää huomioida, että moni ilmavesilämpöpumppu pysähtyy, kun ulkolämpötila tippuu -20 tai -25 asteeseen, ja lämpöpumppu siirtyy lämmittämään pelkällä sähköllä. Kovia pakkaspäiviä on kuitenkin suhteellisen vähän, joten ne eivät vaikuta investoinnin kokonaistaloudellisuuteen yleensä merkittävästi.

 

Muista mitoittaa lämpöpumppu ja energiakaivo oikein

Lämpöpumppuhankinnassa on hyvä pitää mielessä, että järjestelmä kannattaa mitoittaa oikein. Liian pieni lämpöpumppu voi olla halpa investointi, mutta käyttökustannukset ovat korkeat, koska lämpöpumppu joutuu käyttämään sähkövastusta, kun sen oma teho loppuu. Liian tehokastakaan lämpöpumppua ei kannata hankkia, sillä silloin investointikustannus on turhaan liian iso eikä hyötyjä tule alhaisempien käyttökustannusten muodossa. Katso muistilistamme huomioitavista asioista ennen lämpöpumpun hankintaa.

Myös maalämpökaivon oikea mitoitus on tärkeää, ja siihen pätee samat ohjeet kuin lämpöpumppuunkin. Liian lyhyestä kaivosta ei saa riittävästi energiaa, jolloin joudutaan turvautumaan sähkölämmitykseen, ja liian pitkä kaivo taas ei maksa itseään koskaan takaisin.

Oikean mitoituksen varmistat valitsemalla luotettavan urakoitsijan, ja antamalla mitoitusta varten mahdollisimman tarkat lähtötiedot. Thermian jälleenmyyjät löydät helposti jälleenmyyjäkartastamme.

Muista hyödyntää kotitalousvähennys

Maalämpöpumpun ja ilmavesilämpöpumpun asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä. Maalämpöjärjestelmän asennuksessa on yleensä enemmän työtä kuin ilmavesilämmön, joten maalämmön asennuksesta pystyy hakemaan enemmän kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennystä voi hakea, kun työtä tekevä yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä Verottajan sivuilta.

Pyydä tarjous

Laskemme lämpöpumppujärjestelmän hintakustannukset, kotitalousvähennykset ja tulevat säästösi.

Pyydä tarjous

Laske, paljonko säästät vaihtamalla maalämpöön

Maalämpöön vaihtamalla voit säästää jopa 80 % lämmityskustannuksissa.

Maalämmön säästölaskuri

Maalämmön hinta

Katso, mitä maalämpöpumpun asennus maksaa ja mitkä tekijät hintaan
vaikuttavat.

Maalämmön hinta ja kustannukset