Mietittävää ennen ilmavesilämpöpumpun asennusta
Monet eri tekijät, kuten talon ulkoasu, tontin ominaisuudet sekä nykyinen lämmitysjärjestelmä, vaikuttavat ilmavesilämpöpumpun asennuksen prosessiin ja lopputulokseen. On asentajasi tehtävä huolehtia, että asennuksen lopputulos on paras mahdollinen, mutta sinunkin on hyvä tiedostaa muutamia perusasioita ilmavesilämpöpumpun asennuksesta.
1) Ilmavesilämpöpumppu koostuu useimmiten kahdesta yksiköstä
Ilmavesilämpöpumppuun kuuluu tekniseen tilaan sijoitettava sisäyksikkö ja ulos sijoitettava ulkoyksikkö. Tarvittaessa sisäyksikön rinnalle voidaan asentaa erilliset käyttövesivaraaja ja lämmitysjärjestelmän puskurivaraaja, mikäli normaalia isommille varaajille on tarve. Sisä- ja ulkoyksikkö yhdistetään asennuksessa putkilla toisiinsa, ja tehohävikin välttämiseksi yksiköitä ei suositella asennettavaksi liian kauas toisistaan.
2) Ulkoyksikön paikka on päätettävä ennen asennusta
Lämpöpumppujen kehityksessä panostetaan hiljaisuuteen, mutta silti ulkoyksiköstä saattaa kantautua melua sisälle tai ihan lähellä olevan naapurin pihalle. Asennuspaikan valinnassa pitää ottaa huomioon myös mahdolliset tuuli- ja lumikuormat, jotka eivät saa haitata lämpöpumpun toimintaa, sekä sulatusvesien asianmukainen johtaminen viemäriverkostoon. Lämpöpumppu asennetaan usein talon pohjoispuolelle, jotta esimerkiksi kevätaurinko ei pääse lämmittämään lämpöpumpun ulkolämpötila-anturia liiaksi ja saa lämpöpumppua vähentämään aiheettomasti lämmitystä. Ulkoyksikön asennuspaikka katsotaan aina yhdessä ammattilaisen kanssa.