Usein kysyttyjä kysymyksiä maalämmöstä

Tänne olemme listanneet tavallisimpia kysymyksiä, joita meiltä kysytään liittyen maalämpöön.

Tavallisimmat kysymykset

  • Loppuuko lämpö, jos naapuritkin ovat poranneet reiän maalämmölle?

    Ei. Maalämpö, jota sinunkin maalämpöpumppusi hyödyntää, on peräisin varastoituneesta aurinkoenergiasta, joka on uusiutuvaa. Etäisyys naapurin maalämpökaivoon pitää kuitenkin olla vähintään 20 metriä.

  • Kuinka syvälle täytyy porata, jotta maalämpö voidaan asentaa?

    Maalämpökaivon syvyys määrittyy sen mukaan, kuinka paljon energiaa lämpöpumppu tarvitsee lämmittääkseen talosi. Mitä suurempi talo ja mitä enemmän asukkaita siellä on, sitä enemmän maalämpöä tarvitaan ja sitä syvempi maalämpökaivon tulee olla. Etäisyys maanpinnan ja kallion välillä vaikuttaa myös kaivon syvyyteen. Ensin täytyy porata pintamaakerroksen läpi. Tämä osa porausreiästä vuorataan teräksellä. Teräsvuoraus porataan myös vähintään 2 m syvyyteen kallioon.

  • Kuinka pitkään kalliosta riittää lämpöä?

    Lämpöpumppu yhdistettynä maalämpökaivoon alentaa lämpötilaa kaivossa. Mutta lämpötilan alenemista tasoittaa se, että energiaa virtaa ympäröivästä peruskalliosta. Usein lasketaan, että lämpötila tasoittuu noin viiden vuoden kuluttua maalämmön asentamisesta. Lämpötila tippuu muutamia asteita verrattuna ennen porausta mitattuun lämpötilaan. Maalämpöjärjestelmä tulee olla oikein suunniteltu, jotta se maalämpökaivo pystyy toimittamaan lämpöä myös tulevaisuudessa ja porausreiästä saadaan porattua oikean syvyinen. Yleensä lasketaan, että tehoa saadaan 10–30 W/m energiakaivosta jatkuvalla käytöllä.

  • Paljonko maalämmön asentaminen maksaa?

    Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Lämpöpumppua ei voi vain ostaa ja asentaa spontaanisti, maalämpöön siirtyessä ostetaan koko asennus. Asennukseen vaikuttaa monet tekijät ja näin ollen kustannukset saattavat vaihdella paljonkin. Yleensä hinnat vaihtelevat 12 000-25 000 € välillä. On tärkeää ymmärtää, että maalämpöön siirtyminen on suuri investointi, mutta alentuneet käyttökustannukset takaavat sen, että suurin osa maalämmön hankkijoista säästää rahaa ensimmäisestä päivästä alkaen. Voit lukea tarkempia tietoja kustannukseen vaikuttavista tekijöistä täältä.

  • Tarvitseeko maalämpöpumppua vaihtaa?

    Normaaleissa olosuhteissa maalämpöpumppu pystyy tuottamaan lämpöä ja lämmintä vettä noin 15–30 vuotta, mutta se ei ole ikuinen. Mikäli olet tehnyt talolaajennuksia tai saanut perheenlisäystä, on hyvä huomioida lisääntynyt lämmityksen ja lämpimän veden tarve ennen lämpöpumpun vaihtamista. Kokonaiskuvan kartoittamisessa ja lämpöpumpun valinnassa kannattaa olla yhteydessä paikalliseen jälleenmyyjään, joka osaa auttaa sinua suunnittelemaan juuri sinun tilanteeseesi sopivan maalämpöjärjestelmän. 

  • Tarvitseeko kaivo luvan?

    Maalämpökaivon asentaminen on edellyttänyt lupaa 1. toukokuuta 2011 lähtien. Lupa on tarpeen, kun rakennuksen lämmitysjärjestelmää muutetaan tai päivitetään maalämpöä hyödyntäväksi, tai kun halutaan ottaa käyttöön maalämpöä lisälämmön lähteenä. Tämä pätee myös tilanteisiin, joissa maapiiriä tai vesistöä hyödynnetään lämmönlähteenä. Toimenpidelupaa on haettava oman kunnan rakennusvalvonnasta, ja luvan hinnoittelusta päättää kunta itsenäisesti.

  • Saako maalämpöön viilennyksen jälkikäteen?

    Moniin maalämpöpumppuihin on mahdollista hankkia viilennystoiminto asennuksen yhteydessä tai jälkiasennuksena. Lämpöpumppumallista riippuen viilennys saattaa tarvita lisälaitteita lämpöpumpun yhteyteen, ja myös muutoksia lämmönjakojärjestelmään saatetaan joutua tekemään. Parhaimman käsityksen viilennysmahdollisuudesta saa olemalla yhtyeydessä omaan jälleenmyyjääsi, joka tulee katsomaan juuri teidän kohteeseen sopivat järjestelmät ja kertoo eri vaihtoehdoista.

    Kannattaa pitää mielessä, että ilmalämpöpumpun hankkiminen on yleensä myös kustannustehokas vaihtoehto viilentämään maalämpötaloa.